Блог

Науката зад Game-Based Аssessment

07.09.2018
„Не можем да разберем човека, докато не разберем как работи неговия мозък.“
(DeYoung, 2010)
 
Инструментите за Game-based assessment ни помагат да надникнем зад думите и да се вгледаме в действията на човек. Те оценяват когнитивните функции и личностните характеристики на човек посредством спонтанните му реакции по време на играта. 
 
За всяко едно поведение, което човек демонстрира, отговаря функционирането на една или повече структури в мозъка. За да стане по-ясно как личността, поведението и функционирането на мозъка са свързани, ще дадем пример с личностната черта невротизъм. Тя определя до колко дадено лице реагира по емоционален начин на реални и потенциални заплахи.
 
Картина 1. Изображение от ядрено магнитен резонанс на активация на амигдалата (бадемовидното тяло) в мозъка 
 
Червените места на картина 1 показват активацията при заплаха на амигдала или т.нар. бадемовидно тяло - една от най-старите зони в нашия мозък, която отговаря за регулацията на емоциите, породени в отговор на неприятни усещания, миризми, гледки и др. Тя най-често се свързва с емоции като страх и тревожност, както и с агресивно поведение и от нея зависи начина ни на реакция спрямо определен дразнител, напр. шумна група младежи в метрото.  
 
Картина 2. Изображение от ядрено магнитен резонанс на активация на префронталния кортекс в мозъка
 
Втората област от мозъка, която се активира в силно емоционални ситуации, е префронталният кортекс (картина 2). Той отговаря за способността ни да планираме, да обмисляме нещата и да взимаме рационални решения. След множество изследвания учените твърдят, че повишената активност в този дял на мозъка води до намаляване на тревожността. Това означава, че потискайки първичните емоционални реакции, идващи от амигдалата, префронталният кортекс ни успокоява.
 
Хората сме различни и при всеки балансът между тези две части на мозъка е различен. Например, ако човек се характеризира с по-високи нива на невротизъм, то в битката за надмощие ще надделее амигдалата - тогава човек е много по-вероятно да бъде напрегнат, изнервен, дори гневен и враждебен спрямо шумната група младежи в метрото. А ако човек е с по-нисък невротизъм, то поведението му ще се ръководи от разума (т.е. префронталния кортекс ще надделее) и е много по-вероятно да успее да си обясни поведението на шумната група и да го приеме по-спокойно.
 
Разбира се, няма как да подложим всички на изследване с функционален ядрено магнитен резонанс, за да наблюдаваме коя структура в мозъка се активира в различни ситуации. Ще е неприятно за кандидата и доста скъпо за организацията.
 
За щастие съществуват игри, които доказано измерват връзката между личност, поведение и мозъчна функция. Някои от тях датират още от 1960 година и са създадени за научни цели. Проблемът при тях е, че не изглеждат модерно и далеч не се фокусират върху преживяването на оценявания.
 
Това, което правят инструментите за GBA, е да използват тези игри, но подобрявайки тяхната визия и начин на решаване. Те обединяват 2 вече съществуващи неща – игри и технология, за да предложат на кандидатите по-приятно преживяване по време на оценяването, а на HR специалистите - надежден и обективен помощник в намирането на най-подходящия кандидат за дадена позиция.

Какво клиентите ни казват за нас

Професионализъм, клиентски решения, прецизност - с тези три думи бих характеризирала екипа. Работя с тях от 2010 г. и винаги съм получавала продукт, абсолютно отговарящ на потребностите ни. Няма въпрос, оставен без отговор. Договорените срокове не се просрочват.
Нина Попова,
Мениджър Човешки Ресурси ПОК „ДСК Родина“ АД

Благодаря Ви много за професионализма, коректността, подкрепата и градивната комуникация! Обратната връзка, предоставена от Вас беше полезна и информативна, и ми помогна много за подготовката и представянето ми по време на интервюто с работодателя. Благодаря Ви за оказаната подкрепа, за насърчаването и приятелското отношение - подходът Ви със сигурност е различен, ефективен и силно ориентиран към кандидата като личност.
Милен Дребов,
Кандидат за работа

Prometriks е фирмата, която ми даде шанс за ново начало. И ми помогна да заема сегашната си позиция в Трансремонтстрой АД. Бях впечатлена от етичното и безпристрастно поведение на консултантите, както и абсолютният им професионализъм. Горещо ги препоръчвам на всеки, който има нужда от надежден партньор при управлението на човешките ресурси!
Юлиана Мерджанова ,
Трансремонтстрой АД
Изпратете ни вашето мнение