Блог

Как да станеш трансформационен лидер – съвети за начинаещи

Как да станеш трансформационен лидер – съвети за начинаещи

Няма значение каква работиш в момента. Няма значение от колко време си в организацията. Няма значение какво пише, че трябва да правиш, в длъжностната ти характеристика. Ти можеш да бъдеш трансформационен лидер. Трансформационните лидери черпят от естествената енергия на хората около себе си, способни са да разпознават креативността и потенциала в тях, да ги насърчават и развиват. Звучи чудесно, нали, но какво ти е нужно, за да бъдеш трансформационен лидер? Ето няколко универсални стъпки, които да те превърнат в лидер. Това не е „Списъкът на всички списъци“, а няколко концепции и лидерски навици, които ще накарат околните да те следват и да ти поверят умовете и сърцата си. 

 
Лидерът на лидера са неговите ценности
Трудно ще бъдеш лидер на каквото и да е, без ясни ценности, които да те мотивират защо всъщност правиш нещата, които правиш. Да бъдеш наясно с ценностите, които те определят, изисква непрекъснато вглеждане в себе си, самоусъвършенстване и осъзнатост. За да бъдеш лидер, трябва да си наясно с средата, която те заобикаля, с нещата, които те мотивират, емоциите и ценностите, които те карат да избереш конкретна посока в живота си. Когато знаеш какво мотивира теб и околните, тогава си способен и да намериш начин да ги обединиш около обща цел, която спомага за личния и колективния растеж. Лидерите се самоусъвършенстват непрекъснато и са наясно със силните и слабите си страни.
 
Имай ясни цели
Трансформационният лидер има ясни цели, които преследва. Той е изобретател, модератор и учител в едно. Изобретателят в теб е онзи с ясната визия и цели, които преследва, дори и те да изглеждат като наивни мечти в началото. Той поема рисковете и те подтиква да се стремиш към все по-високи постижения. Модераторът придава смисъл на тези стремежи и е способен да обрисува голямата картинка пред организацията и последователите ти. Учителят е тази част от теб, която открива и развива уменията на другите, за да постигате заедно целите си. Когато тези три роли се обвържат в едно, се превръщаш в лидера, който има енергията, влиянието и силата да преследва ясни амбиции, в колаборация с екипа си. 
 

Поемай отговорност
Трансформационните лидери знаят как да постигнат резултати без много насоки от други хора. Когато мотивацията ти идва отвътре, и поемеш отговорност за крайния резултат, тогава си способен да променяш статуквото, без да зависиш от одобрението на околните, които в началото може и да не разбират накъде искаш да ги отведеш.

Мотивирай и задавай визията
Успехът се случва, когато играете в екип, а трансформационните лидери искат да са сигурни, че всички около тях са в един отбор. Те създават визията на успеха, а след това с личния си пример мотивират последователите си, за да го постигнат заедно.  За трансформационният лидер визията и мотивацията не са просто думички, окачени на видно място в офиса, те са част от неговите действия. Заразявай с визия и ентусиазъм, поставяй си високи цели и скоро ще имаш мотивирани последователи, които ще искат да бъдат чат от твоето „племе“.    

Адаптирай се
Трансформационните лидери гледат към бъдещето и не се страхуват да променят курса, ако смятат, че това ще донесе още по-голям успех. Те разбират променящата се динамика на бизнеса и намират креативни и иновативни подходи, за да изпреварят вълната. Покоят е враг на трансформационния лидер, който винаги се учи и приспособява към изменящата се среда.

Изграждай смислени взаимоотношения
В крайна сметка, както повечето неща в живота, трансформационното лидерство се свежда до взаимоотношения. Споделяйки постиженията и неуспехите, екипът се учи и развива заедно, и става по-силен и ефективен. Споделяй отговорностите, насърчавай доверието в екипа и така все по-широка група от хора ще се присъединява към последователите ти, в замяна ще получиш разнообразие от опит и идеи как да постигнеш целите си. 
 
Бъди проактивен
За да станеш лидера, който искаш, не чакай промяната да се случи, бъди промяната.  Лидерът проактивно взима решения, които задават посоката, която другите следват. Лидерите не се страхуват от дръзките решения, дори и никой преди тях да не е минавал по този път. В крайна сметка, без дръзки експерименти, днес пицата все още щеше да бъде само просто една пърленка.  
 
Остани любопитен
Въпреки че трансформационните лидери са вътрешно мотивирани, те също са отворени за нови идеи и нови перспективи. Те остават любопитни за различните гледни точки. Насърчават открития дебат, което мотивира околните, че идеите им имат значение. Тук мотото на лидера е „Никога не се страхувай да се изложиш“. Идеята да създадеш търсачка, която само води трафик към други сайтове и трябва да се конкурира с динозавъра Yahoo, може би не е изглеждала особено умна в началото. Но, хей, затова днес имаме Google.  
 
Разбира се, това са само част от нещата, които ще те превърнат в трансформационен лидер. Но докато си отдаден на целта си и не се боиш от предизвикателствата, няма нещо, което може да те спре да се превърнеш в успешен лидер. А ако искаш да разбереш повече за лидерския си потенциал, може да тестваш лидерските си способности с професионалния ни тест тук.