Блог

Джеф Безос – лидерът на Амазон с празния стол

Джеф Безос – лидерът на Амазон с празния стол

Джеф Безос, основателят и изпълнителен директор на Amazon, е най-богатият човек в света. И ако трябва да вярваме на думите му, едва сега започва да реализира идеите си. През 2018 г. Amazon се превърна във втората компания в света след Apple, чиято стойност достигна 1 трилион долара. Той е един от първите инвеститори в Google, Twitter и Uber и има даже собствена компания за космически пътувания. Сериозни постижения, зад които стои безспорният му талант на трансформационен лидер, който умее да мисли с няколко хода напред, да вдъхновява с уникалния си стил на ръководене и скоростно да въвежда иновативни идеи, дори когато никой не вярва в тях.

В първото си писмо до акционерите на Amazon, Безос демонстрира лидерския стил, който смята да следва. Amazon ще бъде компания водена от дългосрочната перспектива. В това писмо той поставя и основите на своята визия, която формулира през 1999 г:

„Нашата визия е да използваме тази платформа (Amazon) за изграждането на най-ориентираната към клиентите компания на Земята - място, където клиентите могат да дойдат, за да открият всичко, което може да искат да купят онлайн.“

Във всичко, което Amazon прави, компанията е обсебена от клиента. Независимо дали става въпрос за книги, Amazon Web Services или Alexa, лидерът на този конгломерат е толкова обсебен от клиента, че е пословичен с това, че често оставя празен стол на конферентната маса, за да стимулира служителите си да подобрят представянето на компанията и да мислят за най-важния човек – празното място, заето от техния клиент – „най-важният човек в стаята“.

Като истински трансформационен лидер, Безос предизвиква статуквото и стимулира служители и клиенти да променят мисленето си.  И така от компания, която започва като разрушителна сила в света на продажбите на книги на дребно, Amazon се превръща в платформа, в която се продават 600 милиона продукта годишно. Днес Amazon продължава да предизвиква статуквото, като променя рутинни неща, като времето за доставка например, като доставя на някои пазари в рамките само на часове след поръчката. В близкото бъдеще вероятно армия от дронове ще трасира небето, доставяйки пратки, почти веднага след като са поръчани.

Безос очаква най-доброто от хората, с които работи и не се задоволява с нищо по-малко. Личният му пример на лидер, който всеки ден се стреми да създава среда, в която хората дават най-доброто от себе си, се превъплътява в 14-те златни правила на Amazon за лидерството, зад които прозират много от принципите на трансформационното лидерство.

„Лидерските принципи са въплътени в естествения начин на мислене и в общия език, на който ежедневно се говори в Amazon, независимо от функцията, позицията или нивото в йерархията на служителите “
- Арун Прасат, бивш главен инженер в Amazon

А тези лидерски принципи са:

 1. Бъди обсебен от клиента
 2. Носи отговорност
 3. Изобретявай и опростявай
 4. Лидерите са прави и то често
 5. Учи се и бъди любопитен
 6. Наемай и развивай най-добрите
 7. Дръж на най-високите стандарти
 8. Мисли мащабно
 9. Бъди пристрастен към действието
 10. Пести
 11. Печели доверие
 12. Гмуркай се в дълбокото 
 13. Имай гръбнак. Не се съгласявай, но се посвещавай
 14. Постигай резултати


Източник: Robbreport.com

Зад много от тези принципи стоят принципите на трансформационното лидерство:

 • Ясна визия – Безос е лидер, който говори ясно и прагматично, докато артикулира посоката, в която организацията върви.
 • Мотивация – Безос печели последователите и служителите си с харизма и визионерство, а те на свой ред му се отплащат с ангажираност, така необходима за осъществяването на идеите му. Той разбира техните пристрастия, какво харесват и какво не и знае как да ги мотивира.
 • Упоритост – Amazon държи на най-високите стандарти, ето защо от служителите се очаква с упоритост да доведат нещата докрай и на ниво, независимо от препятствията. Отличителни черти на лидерите в компанията са издръжливост, смелост и постоянство, благодарение на които те реализират своята собствена визия за нещата.
 • Свобода когато наемаш и развиваш най-добрите, можеш да си позволиш да им дадеш цялата свобода сами да взимат решенията и да покажат най-доброто от себе си.
 • Развитие – един от основните принципи на трансформационното лидерство е непрекъснато да стимулираш последователите си да се развиват и разширяват кръгозора си. В Amazon лидерите се насърчават да бъдат вечни ученици, които не престават да проявяват любопитство
 • Промянатрансформацията и иновациите в средата, в която живеем и работим, е неизбежна. Безос смело признава необходимостта от промяна и не се страхува да експериментира с нови подходи към лидерството и начините на правене на бизнес.
Лидерските принципи на Безос му помагат да създаде и управлява компания, която трансформира света на онлайн търговията. А начинът, по който управлява и неговите възгледи, често привличат внимание и будят много коментари не без помощта и на интересните начини, по които самият Безос описва стратегиите си. Той винаги успява да предвиди промените и да разработи пътна карта към тях, още преди да се случили.
 
Ти би ли могъл да работиш за Джеф Безос? А би ли могъл да тръгнеш по неговия път? Не можем да ти отговорим на тези въпроси, но можем да ти дадем доста ясна представа за лидерския ти потенциал. Попълни теста ни за трансформационни лидери тук и разбери.