Блог

Личностните типове накратко: Част 1

Личностните типове накратко: Част 1

От медийния образ на живота около нас лесно може да се остане с впечатление, че светът става все по-поляризиран, че все повече хората се разединяват в името на различни свои убеждения - либерални и консервативни, вегани и карнивори, прогресивни технофили и предпазливи технофоби. Много от формираните предпочитания към едно или друго, философските и политическите убеждения, имат своя дълбок корен в междуличностните различия. Със сигурност светът би бил по-толерантно и широкоскроено място, ако повече хора имаха осъзнаваха колко изначални са различията в личността, какво определят и какви са възможните вариации. В още по-голяма степен това важи за екипната работа. Много конфликти биха могли да бъдат предотвратени или разрешени посредством по-добро разбиране на другия и съзнателен опит да вникнеш в индивидуални му особености. Една от основните функции на нашия нов тест TYPE Explorer е именно това – да помагаме на хората в екипите да бъдат по-толерантни и приемащи един към друг, за да върви съвместната работа гладко и ефективно.

В тази статия ще ви представим съвсем накратко половината от 16-те личностни типа в теорията на К.Г. Юнг, Катрин Бригс и Изaбел Майерс. Започваме с интровертите! (Въпреки че самите те рядко ще проявят желание да говорят първо за себе си...)

ISTJ – Реалиста 

Сериозни и резервирани, винаги ще предпочетат сигурността и спокойния живот. Изключително детайлно ориентирани, отговорни и надеждни. Могат да постигнат дълбока и качествена концентрация, на която малко типове са способни. Подкрепят традициите и се стремят да ги промотират. Добре организирани и трудолюбиви, те работят с постоянство и упоритост към заложените цели. Набележат ли си нещо, обикновено го постигат, дори и да е с цената на много усилия и търпение.

ISTP - Майстора

Спокойни и вглъбени хора със задълбочен интерес към това как функционират нещата. Много от тях имат изразен афинитет към работа с технологии и боравене с всякакви „джаджи“. Обичат да поемат рискове и живеят за момента. Често имат интерес към екстремните спортове. Неизискващи и некапризни в желанията си. Лоялни към своите приятели и вътрешни ценности, но не прекалено загрижени да спазват закони и правила, ако те пречат на постигането на нещо. ISTP са аналитични и добри в намирането на решения на практически проблеми.

ISFJ - Пазителя

Тихи, добри и съвестни. Може да се разчита на тях да изпълняват ангажиментите си. Обикновено поставят нуждите на другите над своите собствени. Стабилни и практични, те ценят сигурността и традициите. Разполагат с добре развит усет за пространство и функционалност. Имат богат вътрешен свят, много са наблюдателни към околните и изключително възприемчиви към чувствата им. За тях няма по-голяма ценност от това да са в помощ на нуждаещ се.

ISFP - Твореца

Чувствителни, добронамерени и непринудени. Не обичат конфликти и избягват да се налагат. Лоялни и верни. Разполагат с изключително развити сетива и естетическо усещане за красотата. За тях е недопустимо да се опитваш да контролираш другите и не толерират такова отношение към себе си. Гъвкави и с отворен ум. Много от хората от този тип имат творческо хоби или интереси. Способни са истински да се наслаждават на настоящия момент.

INFJ - Идеалиста

Настойчиви, оригинални и чувствителни. Упорито се борят за своите ценности и вярвания. Изключително интуитивни по отношение на хората и грижовни към техните чувства. Обикновено се придържат стриктно към етичните си принципи. INFJ са сред хората, които най-често ще направят „правилното“ нещо, дори когато им коства много усилия. Много от тях са индивидуалисти, предпочитат да следват собствения си път, вместо да ръководят или да са водени от друг.

INFP - Търсача

Самовглъбени и идеалистични. За много от тях добруването на човечеството като цяло е висша ценност. Стремят се да бъдат пример за следване на своите принципи и са изключително лоялни. Гъвкави и спокойни, освен ако не е накърнено тяхното усещане за справедливост. Сред INFP хората са срещат много талантливи писатели. Мислят бързо и виждат дългосрочни възможности. За тях няма нищо по-ценно от това да разбереш другия и да направиш всичко по силите си, за да му помогнеш.

INTJ – Стратега

Независими, оригинални, аналитични и решителни. Разполагат с изключителна способност да превръщат теории и абстрактни идеи в конкретни планове за действие. Изключително ценят знанията, компетентността и структурата. За тях една визия е смислена, когато може да се приложи в реалността. Често ги определят като мислители с дългосрочна перспектива. Имат високи стандарти за своята работа и за работата на другите. Предизвикват уважение със своята компетентност и непоколебимост.

INTP - Учения

Логични, креативни и разсъдливи. Много от тях искрено се вълнуват от теории, идеи, различни научни концепции. Могат да постигнат задълбочено разбиране на сложни проблеми и да ги разнищят така, че да ги разяснят и на другите. Изключително ценят знанията, компетентността и логиката. Могат да бъдат по-резервирани и отнесени в отношенията. Много от INTP са индивидуалисти и не са мотивирани от ръководенето на хора, нито пък биха следвали някой, който не е доказал компетентността си пред тях.

Разпознахте ли някой свой колега или близък? Противно на разпространеното вярване, че интровертите са по-малко, близо половината хора, попълнили въпросник за личностния тип, са с интровертна нагласа – 49.3 %. За да бъдем по-ефективни в общуването си с интроверти, трябва да знаем, че те обикновено имат нужда от повече време, за да се заявят или да се включат в активна дискусия, но пък приносът им често е много ценен, защото са отделили време за рефлексия и предварителна подготовка. Интровертите имат нужда от период насаме, за да обработят преживяванията и да се заредят с енергия. Ако можем да обобщим в един съвет – „Дайте им пространство!“

 

Ако искате да разберете повече за останалите типове, вижте Личностните типове накратко: Част 2 (Екстравертите)

Ако искате да приложите TYPE Explorer във Вашата компания за изграждане на екипи или интервенция при конфликти в екипа, свържете се с нас!