Блог

NEW YEARS RESOLUTIONS. Обречени сте на провал, ако не започнете от правилното място

NEW YEARS RESOLUTIONS. Обречени сте на провал, ако не започнете от правилното място
Кое е първото нещо, за което се сещате, щом чуете “нова година”? Ново Аз? Промяна? Нови приоритети? Обнадежден и изпълнен с ентусиазъм около коледните празници, всеки човек поне веднъж е правил списък с неща, които му се иска да развие и промени в себе си с настъпването на новата година. Но какво се случва с този списък, след като въодушевлението от първите дни на януари отмине?
 
Статистиката показва, че 80% от хората със списъци се отказват от своите новогодишни цели най-късно до втората седмица на февруари*. След като махнем празничните розови очила и се върнем в реалността, сме склонни да се вторачваме в досегашните си несполуки. Според проведени изследвания, се оказва, че фокусирайки се върху неуспехите, изпитваме чувство на срам от себе си, което от своя страна единствено увеличава стреса и ни отклонява вниманието от истинската цел. Тези негативни мисловни модели ни карат да се чувстваме несигурни в себе си и ни възпрепятстват да предприемем положителни промени. Вниманието ни остава там, където сме изпитали разочарование и вместо да търсим ново решение – ние разглеждаме ситуацията по стария критичен и демотивиращ начин. Съзнанието ни сякаш се парализира от идеята, че отново ще се провалим и не виждаме смисъл изобщо да опитваме да се променяме.
 
За да постигнете нови резултати, Ви е необходим различен подход, с който да хакнете порочния кръг на мислене, обричащ Ви всяка година на неуспех, и да погледнете на целите си от друг ъгъл. Има два основни фактора, които осигуряват успешното постигане на цели:  
 
ПОЛОЖИТЕЛНА МОТИВАЦИЯ
Само един списък с желания не стига. Човек може да си обещае всичко, но му е нужна мотивация, за да изпълни целите си.  Нека центърът на мотивацията Ви този път бъдат само положителните емоции. Замислете се защо искате точно тези неща за себе си. С какво ще ви помогнат да се усъвършенствате като личност? Как изпълнението на тези задачи ще Ви промени и какво ще Ви донесе? Представете си удоволствието, което ще Ви изпълни, когато отметнете всичко от списъка си като изпълнено. Запомнете тези неща, дори ги запишете. Създайте си навика да търсите по нещо добро във всяка ситуация. Помнете, че подсъзнанието освен враг, може да бъде и приятел, когато е обучено по правилния начин.
 
ДА СЕ ВГЛЕДАШ ЧЕСТНО В СЕБЕ СИ 
Колко от целите си постигнах? А какво ми остана? – въпроси, които хората по традиция си задават около коледните празници. Равносметката, обаче, не е само клиширано начинание в края на приключващата година. Напротив, тя може да е началната точка от пътя Ви към успеха през новонастъпващата година. Използвайте я като повод да се вгледате честно и критично в себе си и се запитайте „Къде се намирам в момента?”. Защото за постигането на изпълнима цел, е необходимо да се съобразите със собствените си способности. Трезвият поглед е важен, за да можете реалистично да прецените какво е осъществимо в рамките на следващите 12 месеца, какви усилия ще са необходими, за да постигнете желаното и кои ще са най-верните Ви съюзници по пътя към върха. Само знаейки нуждите си, ще можете да различите истинските си приоритети от въображаемите и да повишите шанса в края на годината да държите списък само с постигнати цели.
 
Ако е дошъл моментът, в който Ви е омръзнало да се проваляте и искате този път да удържите на обещанията си – ние сме Ви подготвили специален проект, съвместно с Фондация „Хестия”. „Започни годината с летящ старт” е инициатива, чрез която ще откриете кои личностни умения да добавите в списъка си за развитие и кои да зачеркнете, понеже вече владеете до съвършенство.