Блог

Шефът на Netflix – един лидер, който се гордее с това, че не взима решения

Шефът на Netflix – един лидер, който се гордее с това, че не взима решения
Добрият трансформационен лидер носи положителна промяна в работната среда, насърчава служителите си да дават най-доброто от себе си и взима решения, които дърпат екипите и техните проекти напред. Или не? Според изпълнителния директор на Netflix Рийд Хейстингс обаче, за да бъдеш още по-добър лидер, може би трябва изобщо да не взимаш решения. Понякога, лидерът на една от най-големите медийни компании в света, не взима мениджърски решения с месеци, понякога въобще не знае какви решения се взимат в компанията. И се гордее с това. Колкото и контраинтуитивно да звучи, това е само една от особеностите на културата и практиките на Netflix, което не ѝ пречи да направи революция и да трансформира развлекателната индустрия.
 
Кой е Рийд Хейстингс?
Рийд Хейстингс е американски предприемач, съосновател и главен изпълнителен директор на Netflix. През 1997 г. младият Хейстингс влиза в кварталната видеотека с видеокасета, която не е върнал навреме, което му носи огромна глоба. Тогава му хрумва идеята, че ако същата услуга е базирана на месечен абонамент, то няма да има нужда от глоби и видеотеката, и хората биха били много по-щастливи от такъв бизнес модел. Речено-сторено, същата година той и бизнес партньорът му Марк Рандолф основават Netflix, компания, която отдава под наем DVD филми по пощата срещу месечен абонамент. Иновативният подход на Netflix трансформира индустрията и скоро най- големият му конкурент в нишата – Blockbuster рухва в краката на младата компания от Калифорния.  От 2013 г. насам Netflix се превръща в петата по големина медийна компания в света, измествайки традиционната телевизия и предлагайки все по-разнообразна гама от оригинално съдържание.   
 
Трансформационните стратегии на Хейстингс
Креативност, делегиране на отговорности за решенията и реципрочност, тези думи може би най-добре описват трансформационния лидерски стил на Хейстингс. В резултат на това Netflix се превръща в корпоративен гигант, който е доста далеч от обичайните и често досадни корпоративни практики, които са заменени от креативни правила:
 
Без ограничения
В Netflix не съществува фиксирано свободно време и отпуски. Служителите си взимат толкова почивка, колкото смятат, че им е необходима, като решението се взима съвместно с мениджърите, за да се намери най-удачния вариант.
 
Парите на Netflix са парите на служителите
Хейстингс очаква от служителите си да се държат като възрастни или казано по друг начин – да действат в интерес на Netflix и да харчат парите на компанията все едно са техни пари. Затова и не поставя финансов таван за командировките и пътуванията по работа. Служителите са овластени сами да определят разходите си.
 
Без атестации
Официалните атестации за представянето на хората липсват. Вместо това мениджърите и служителите обсъждат взаимно представянето си като част от всекидневните си работни задължения.
 
Без бонуси
Бонуси няма, заплащането на служителите е според нивата на заплащане за сектора и всеки от тях може да избира дали част от заплатата му да бъде трансформирана в акции на компанията. Като акционери, служителите са още по-мотивирани компанията да постига добри резултати.
 
Лидерът не взима решенията
Отстъпвайки от взимането на решения, Хейстингс дава възможност на служителите си да поемат отговорност и да изявят лидерския си потенциал. Информацията в компанията се споделя с всички служители, независимо от ролята или позицията им. Така всички са една на страница и имат информацията, от която се нуждаят, за да взимат най-добрите решения. По този начин трансформационният лидер дава на служителите си инструментите да поемат отговорност за действията и резултатите си. Разбира се, това не означава, че лидерът не взима никакви решения, но той по-скоро се фокусира върху визията и дългосрочната стратегия на компанията, оставяйки ежедневните решения в ръцете на хората си.  
 
Хейстингс дава властта на своите служители, вярвайки, че те са достатъчно ерудирани, за да работят автономно и в крайна сметка ще направят това, което е най-правилно за Netflix, за самите тях и за техните семейства. Радикалната замяна на корпоративните с креативни правила е нагледен пример за това как креативноста и визията на трансформационния лидер са способни да трансформират организациите, които на свой ред трансформират цели индустрии. Според Хейстингс фирмената култура, основана върху традиционните корпоративни практики, вече е неефективна и влияе негативно на мотивацията, нагласите, поведението и представянето на хората. Ето защо в Netflix се насърчава реципрочността, компанията дава свобода на служителите сами да разполагат с времето си и да взимат решения, а в замяна очаква да ѝ се отплатят като се представят добре.   
Хейстингс е лидер, който се гордее с това, че не взима решения и така дава възможност на служителите си сами да генерират нови продукти и инициативи. Така например предложението за хитовия сериал „Къща от карти“ идва от екипа му и на Хейстингс са му нужни само 30 минути, за да даде зелена светлина за старт на снимките. Според него културата на свобода и овластяване на служителите е част от причините за успеха на сериала с Кевин Спейси.
 
Днес нетрадиционната фирмена култура и представянето на Netflix са високо ценени. От основаването си през 1997 г., компанията вече струва приблизително 23 млрд. долара, като увеличението на акциите е над 200%.
 
Хейстингс и Netflix трансформират начина, по който гледаме кабелна телевизия днес. Междувременно с бързото разширяване на репертоара си от собствени заглавия компанията вече не е просто доставчик на развлечения, а източник на информация. Този процес се затвърждава с пускането на редица от оригинални документални филми и сериали. Способността на Хейстингс да улавя нуждите на потребителите, да създаде план и бързо да го въведе на пазара, са доказателство какви успехи може да постигне един лидер с креативност и трансформационни умения. 
 
Ако искаш да разбереш какви са твоите умения на трансформационен лидер, направи нашия тест тук и разбери повече за своя лидерски потенциал, а ние ще ти изпратим персонализиран доклад с резултатите.