Блог

Шест и половина неща, които се случват, когато ти си лидерът

Шест и половина неща, които се случват, когато ти си лидерът
"Най-добрият лидер не е непременно онзи, който прави най-добрите неща. Той е човекът, който кара другите да правят най-добрите неща." - Роналд Рейгън
 
Много от нас си представят лидера, като супергерой, който знае всичко, който раздава точни заповеди и защитава последователите си. Но как се става лидер? Може би по рождение? Или това е нещо, което се учи цял живот? Да, някои са родени лидери и хората започват да ги следват съвсем естествено. Но ако лидерите само се раждаха, тогава какъв би бил смисълът да изучаваме лидерство или мениджмънт?
 
Доста често узряването на един лидер е продължителен процес - резултат от осъзнаването на силните страни, тези, които ти куцат и онези, които би искал да притежаваш и на които се възхищаваш в другите. И така след много самообучение, наблюдения, практика и натрупан опит, изведнъж се оказва, че погледите на всички в стаята са вперени в теб, за да ги поведеш. 
 
И сега вече от твоят успех зависи успехът на всички около теб. Ако те имат минимални успехи, то вероятно има и минимум лидерство. Затова и не всеки мениджър е лидер само защото така пише в длъжностната му характеристика. Истинският лидер е този, който:
  • Застава зад определени идеи и стандарти и се превръща в тяхно отражение
  • Носи еднакво отговорността за успехите, както и за провалите
  • Вдъхновява и мотивира своите служители за промяна
  • Знае как да комуникира ясно и ефективно
Ето какво се случва, когато поемеш отговорност за ситуацията и хората, и започнеш да водиш. Или поне започнеш да се държиш като лидер, дори и да не се чувстваш готов за това. 
 
1. Летвата на постиженията изведнъж застава по-високо
Лидерите се държат като победители даже все още да не са спечелили нищо. Първото нещо, което се случва, когато влезеш в обувките на лидера и се държиш като такъв е, че ти и всички около теб започват да търсят успеха. А след първата малка победа всеки успех става възможен. Истинският лидер не е обезателно на върха на компанията или начело на екипа. Както казва Робин Шарма, лидерът няма титла. 
 
2. Последователността намира своето място в хаоса
Повечето хора трудно приемат провала. На повечето хора, обаче, им е трудно да приемат и успеха. На работа, много от нас се носят на своеобразно поведенческо виенско колело, където всичко зависи от външните обстоятелства. Когато стане напечено, хората прегарят, губят фокус, демотивират се. Когато нещата вървят гладко, те стават прекалено самоуверени и отпуснати. Не и истинският лидер. Неговото поведение и мислене остават постоянни, независимо от успеха или провалите. Последователността на лидера, в преследването на крайната цел, прокарва ясна нишка в хаоса от спешни задачи, крайни срокове и „гасене на пожари“. Нишка, към която екипът му се придържа в турбулентни времена. 
 
3. Залагат се ясни стандарти
Лидерът поставя ясно определени стандарти, през чиято призма се измерват постиженията. Когато се борите и проваляте, ти и екипът ти поглеждате към тези стандарти, за да си припомните колко сте се отклонили. Когато мачкате, отново поглеждате натам, за да не станете твърде самоуверени.
 
Как разбираш дали печелиш или губиш? Лидерът поставя ясно измерими метрики, спрямо които оценява представянето. Така той поема ясно измерима отговорност за представянето на екипа си и своето.
 
4. Превръщаш се в еталон за успеха и разбираш, че ти си пречката
Ти си примерът за това как изглежда оптималната продуктивност. Живият, дишащ еталон за единица успех, на който другите подражават. Ти си отражението на мисията и ценностите, които си заявил, че следваш.
 
Едно нещо е абсолютно сигурно, когато ти си лидерът – твоите последователи ще започнат да имитират твоето представяне – независимо дали е добро, или лошо. Така ти можеш да се превърнеш и в пречката пред постигането на целите, които гоните. Ако лидерът не се движи напред, всички стоят на едно място, защото техните резултати са отражение на неговите резултати. И започваш да го разбираш. 
 
5. Трансформира се средата и културата на организацията
Лидерът се фокусира върху човешката природа. Той е наясно, че средата и поведението на служителите в организацията са просто отражение на самите тях. Затова и не се страхува да опитва да ги трансформира, да им помага им да станат по-добрата версия на себе си. От теб ще се очаква системно да насърчаваш креативността у хората си, да стимулираш ги да излязат от зоната си на комфорт, да поставят под съмнение статуквото и да търсят нови подходи за решаване на проблема. Да подхождаш индивидуално към всеки и се съобразяваш с потенциала, нуждите и целите му. Трансформирането на организацията и екипа не е просто самоцел - да създадеш армия от себеподобни. Променяйтки ги, създаваш предпоставки за успех. 
 
6. Прегръщаш провала като път към успеха
Провалът не е опция. Историята познава толкова много лидери, които са изрекли тези думи… и са се провалили. Неуспехът всъщност е един от най-добрите приятели на лидера по пътя към крайната цел. И ти ще се проваляш, ако искаш да водиш. Умението да продължиш напред, след като обстоятелствата са оставили отпечатък от грайфер върху лицето ти, е едно от най-важните качества на лидера.
 
7. Откриваш съкровената тайна на ефективния лидер
Истинският лидер е узнал тайната на ефективния предводител. Той отдавна е разгадал енигмата, която кара всички около теб да следват с трепет всяка твоя дума и да се подчиняват безпрекословно на всякo взето от теб решени. Да искат да приличат на теб и да копират всеки твой малък жест, с надеждата един ден да бъдат лидери като теб. А тайната е… всъщност ти обещахме шест и половина неща, които ще се случат, когато ти си лидерът, а не седем. Така че за това ще говорим друг път.
 
А ти готов ли си да бъдеш лидер?