Блог

Трансформирай това – лидерът, който няма нужда от маршалски пагони

Трансформирай това – лидерът, който няма нужда от маршалски пагони
На всички ни се е случвало да попаднем в трудна ситуация, в която някой изведнъж поема нещата в свои ръце, артикулира конкретен план как да се измъкнем от нея. Поставя ясни цели пред всеки от групата, а ентусиазмът му кара останалите да се почувстват обнадеждени и презаредени за действие. Този някой обикновено е онзи, за който казваме, че е трансформационен лидер. 
 
Очакваме да срещнем трансформационните лидери само на върха на пирамидата. Като Рийд Хейстингс, който през 1997 г. основава своята компания за DVD съдържание под наем, която бързо измества лидера в сферата Blockbuster от първото място. Но визията на Рийд не се ограничава дотам. Идвайки от софтуерната индустрия, той не е повлиян от години работа в развлекателния бизнес. Тази необремененост му позволява да следва по-смели идеи и да се обгражда с хора, с които трансформира развлекателния бизнес. Той и екипът му въвеждат сложни алгоритми, които анализират поведението на зрителите, за да създаде свое собствено оригинално съдържание, което да отговаря на техните нужди. Хейстингс е известен с това, че изпитва гордост от факта, че самият той взима малко на брой решения. Неговата цел е да позволи на екипа си да поеме отговорността за развитието на нови продукти и инициативи. И силно вярва в автономната работна среда, в която служителите са овластени сами да взимат решения за баланса между работа и свободно време, защото смята, че наема хора, които ще направят най-доброто за организацията, за себе си и за своите семейства. Този смел подход му се отплаща и днес компанията му има близо три пъти повече абонати от другия лидер на пазара HBO. Тази компания се казва Netflix.
 
Но понякога историята на трансформационния лидер е за обикновен човек, който показва непримирим дух да доведе нещата докрай. Такава е историята за един таксиметров шофьор и един инцидент в Южна Корея. Около полунощ, подводница с 20 тежковъоръжени войници от армията на Северна Корея засяда близо до силно охранявания бряг на южната им съседка. В тази нощ наблизо преминава Лий Джин Гю със своето такси. Той вижда група войници край пътя, които не изглеждат съвсем на място. Лий оставя клиента си и решава да се върне, за да хвърли още един поглед, когато вижда заседналата подводница. Той сигнализира полицията и ги убеждава заедно с него да се обадят на армейска част, която отказва да направи каквото и да е, защото подводницата не е в тяхната зона на отговорност. Лий обаче не се отчайва пред статуквото, в което само на армията е поверено да отговаря за безопасността на хората. Неговата упоритост и последователност го трансформират в маршал без пагони, когато сам отива до най-близката му известна казарма и отказва да си тръгне, докато не събужда спящите войници и ги увещава да ги заведе до мястото, където в крайна сметка, севернокорейците биват пленени, а войниците, които го последват, биват наградени за храбростта си.
 
Лий е пример, че трансформационното лидерство не е запазена зона само за хората от висшия мениджмънт. Трансформационният лидер може да бъде открит на всяко ниво на организацията и се познава по това, че умее да вдъхновява околните за положителна промяна. Подхожда към проблемите с енергия, ентусиазъм и страст, и се стреми да подпомогне последователите си да успеят.
 

Малко история

Концепцията за трансформационното лидерство първоначално е въведена от експерта по лидерство и президентски биограф Джеймс Бърнс. Според Бърнс трансформационното лидерство е там, където „лидерите и последователите се подкрепят един друг, за да достигнат по-високо ниво на морал и мотивация“.
 
По-късно изследователят Бърнард Бас разширява оригиналната идея на Бърнс, за да развие това, което днес се нарича трансформационна теория на лидерството на Бас. Според него, трансформационното лидерство се определя от въздействието на лидера върху последователите. Tрансформационните лидери трябва да печелят доверие, уважение и възхищение от своите последователи.
 
Така трансформационният лидер е:
  • Ролеви модел за интегритет и честност
  • Задава ясни цели
  • Има високи очаквания
  • Насърчава другите
  • Осигурява подкрепа и признание
  • Активира емоциите на хората
  • Кара ги да гледат отвъд личния си интерес
  • Вдъхновява ги да постигат това, което са смятали за непостижимо
 
Трансформационните лидери са способни да вдъхновяват последователите си, да променят очакванията, възприятията и мотивацията им, за да работят за постигането на общи цели.
 

Измерения

Според Бас трансформационното лидерство има четири основни измерения.
 
Интелектуално стимулиране – трансформационните лидери не само оспорват статуквото, те също така насърчават последователите си да подхождат с креативност към установените норми и добре познати проблеми. Предизвикват ги интелектуално, за да изследват нови подходи към работата и самоусъвършенстването си.
 
Индивидуален подход – трансформационните лидери подкрепят и насърчават всеки от своите последователи. Те оставят отворена линия за комуникация, така че последователите им да се чувстват свободни да споделят своите идеи. Така лидерът може да има индивидуален подход към всеки и в същото време да дава индивидуално признание за уникалния принос и качества на всеки от тях. Той се съобразява с отделните потребности и желания за успех на хората си и с тяхното ниво на компетентност. Делегира им задачи според възможностите им, с цел да стават по-добри в бъдеще. Обикновено за такъв лидер ще чуем от последователите му, че  „постъпва човешки“.
 
Мотивация чрез визия – трансформационните лидери имат ясна визия, която представят по разбираем и завладяващ начин пред екипа си, защото вярват, че за да следват лидера, хората трябва да се чувстват привлечени от неговата визия и мисия. Той демонстрира ентусиазъм и позитивизъм и им показва смисъла на общата цел, която преследват. Така трансформационният лидер вдъхновява и мотивира последователите си подчертавайки успехите и позитивните резултати и им дава надежда и увереност.
 
Модел за подражание – трансформационните лидери са ролеви модели за своите последователи или служители. Лидерът демонстрира висок интегритет и последователност в работата, има съответствие между думите и делата му -  последователите му виждат, че той практикува това, което проповядва. Те изпитват респект към него и решенията му, вярват, че той кара нещата да се случват. Започват да намират в лидера си изключителни способности и качества – креативност, постоянство, воля, целенасоченост, които те самите искат да притежават. Вдъхновени от примера му, постепенно започват да интернализират модела на поведение и идеалите на своя лидер.
 
Трансформационните лидери дават обратна връзка, когато трябва, и вдъхновяват във всеки удобен момент. Те овластяват и насърчават последователите си да търсят своите собствени лидерски качества. Най-важна роля на трансформационния лидер е да поддържа отношения с хората над и под него, да печели доверие и да създава възможности, които позволяват на екипа му да расте и да се развива.