Блог

Науката зад Game-Based Аssessment

07.09.2018
„Не можем да разберем човека, докато не разберем как работи неговия мозък.“
(DeYoung, 2010)
 
Инструментите за Game-based assessment ни помагат да надникнем зад думите и да се вгледаме в действията на човек. Те оценяват когнитивните функции и личностните характеристики на човек посредством спонтанните му реакции по време на играта. 
 
За всяко едно поведение, което човек демонстрира, отговаря функционирането на една или повече структури в мозъка. За да стане по-ясно как личността, поведението и функционирането на мозъка са свързани, ще дадем пример с личностната черта невротизъм. Тя определя до колко дадено лице реагира по емоционален начин на реални и потенциални заплахи.
 
Картина 1. Изображение от ядрено магнитен резонанс на активация на амигдалата (бадемовидното тяло) в мозъка 
 
Червените места на картина 1 показват активацията при заплаха на амигдала или т.нар. бадемовидно тяло - една от най-старите зони в нашия мозък, която отговаря за регулацията на емоциите, породени в отговор на неприятни усещания, миризми, гледки и др. Тя най-често се свързва с емоции като страх и тревожност, както и с агресивно поведение и от нея зависи начина ни на реакция спрямо определен дразнител, напр. шумна група младежи в метрото.  
 
Картина 2. Изображение от ядрено магнитен резонанс на активация на префронталния кортекс в мозъка
 
Втората област от мозъка, която се активира в силно емоционални ситуации, е префронталният кортекс (картина 2). Той отговаря за способността ни да планираме, да обмисляме нещата и да взимаме рационални решения. След множество изследвания учените твърдят, че повишената активност в този дял на мозъка води до намаляване на тревожността. Това означава, че потискайки първичните емоционални реакции, идващи от амигдалата, префронталният кортекс ни успокоява.
 
Хората сме различни и при всеки балансът между тези две части на мозъка е различен. Например, ако човек се характеризира с по-високи нива на невротизъм, то в битката за надмощие ще надделее амигдалата - тогава човек е много по-вероятно да бъде напрегнат, изнервен, дори гневен и враждебен спрямо шумната група младежи в метрото. А ако човек е с по-нисък невротизъм, то поведението му ще се ръководи от разума (т.е. префронталния кортекс ще надделее) и е много по-вероятно да успее да си обясни поведението на шумната група и да го приеме по-спокойно.
 
Разбира се, няма как да подложим всички на изследване с функционален ядрено магнитен резонанс, за да наблюдаваме коя структура в мозъка се активира в различни ситуации. Ще е неприятно за кандидата и доста скъпо за организацията.
 
За щастие съществуват игри, които доказано измерват връзката между личност, поведение и мозъчна функция. Някои от тях датират още от 1960 година и са създадени за научни цели. Проблемът при тях е, че не изглеждат модерно и далеч не се фокусират върху преживяването на оценявания.
 
Това, което правят инструментите за GBA, е да използват тези игри, но подобрявайки тяхната визия и начин на решаване. Те обединяват 2 вече съществуващи неща – игри и технология, за да предложат на кандидатите по-приятно преживяване по време на оценяването, а на HR специалистите - надежден и обективен помощник в намирането на най-подходящия кандидат за дадена позиция.

Какво клиентите ни казват за нас

Професионализъм, клиентски решения, прецизност - с тези три думи бих характеризирала екипа. Работя с тях от 2010 г. и винаги съм получавала продукт, абсолютно отговарящ на потребностите ни. Няма въпрос, оставен без отговор. Договорените срокове не се просрочват.
Нина Попова,
Мениджър Човешки Ресурси ПОК „ДСК Родина“ АД

Бихме желали да изразим своето удовлетворение от професионализма и ефективната работа с PROMETRIKS. С PROMETRIKS работихме по повод организирането и провеждането на 360-градусова обратна връзка за ръководния персонал на Карлсберг България. Консултантите по проекта се отнесоха изключително професионално, като посрещнаха нашите очаквания и отговориха на поставените изисквания. Работата с тях следваше уговорените срокове и навременното адресиране на наши допълнителни запитвания. Бихме продължили и в бъдеще сътрудничеството си с PROMETRIKS, като ги препоръчваме на техни бъдещи клиенти, на които им предстои провеждане на подобна активност.
Мая Тасева ,
Директор ЧР Карлсберг България АД

Искам да изкажа благодарност на екипа на Прометрикс, за професионализма с който подхождат в работата си. Пожелавам им да продължат да се развиват и да затвърждават това, което са изградили. Пожелавам им много здраве и успехи в бъдеще!
Антония Димитрова,
Кандидат за работа
Изпратете ни вашето мнение