Блог

Какви качества е важно да притежава един лидер през 2019 г.?

Какви качества е важно да притежава един лидер през 2019 г.?
Когато чуем думата “лидер“, обикновено си представяме политическа фигура или CEO. Да водиш другите, обаче, не се изчерпва със заеманата позиция, титлата или размерът на месечното възнаграждение. Лидерството е колкото умение, толкова и философия. Колкото е вродено, толкова е и въпрос на дисциплина и целенасочени усилия даденостите по рождение да бъдат развити.
 
По думите на Винс Ломбарди „Лидерите не се раждат, а се създават. И това става чрез усилена работа”. Затова ако си лидер или ти предстои да заемеш мениджърска позиция, но нещо все не ти се получава - не се тревожи. Можеш да промениш това, като се запознаеш с готовите решения, които ти поднасяме и го комбинираш с малко усилия.
 
  • Вдъхновявай
Не случайно има израз „харизматичен лидер”. Когато такъв човек комуникира, той лесно привлича вниманието, успява да накара другите да учат, да се развиват, да бъдат повече и да постигат повече. Заедно. В опит да „заразят“ другите с идеите си, много хора прибягват до заучаване на техники за убеждаване и комуникация – да демонстрират активно слушане, да проявяват чувство за хумор, да използват думите „благодаря“, „моля“, “веднага“, да обясняват какви ще са „печалбите“. Но нека признаем, най-силното оръжие е личният пример. Единствено когато поведението ти във всеки един момент ясно показва в какво вярваш, можеш да разчиташ, че ще се заобиколиш с армия от истински последователи.
 
  • Бъди честен
Може би това е едно от най-нужните, но и най-предизвикателни неща – откритото обсъждане на всички важни въпроси с членовете на екипа. Хората около теб очакват да играеш честно с тях и да ги държиш информирани. Споделяй визията и целите си с екипа, обрисувай бъдещето, както си го представяш, и им показвай как действията им ви приближават все по-близо до него. Давайки им голямата картина и запознавайки ги с актуалните проблеми, е много по-вероятно да повишиш ангажираността им и да стимулираш достигането до ефективно решение. Лидер, който се опитва да представи ситуацията само в розова светлина, рискува да създаде нереалистична нагласа у екипа и да загуби доверието им.
 
  • Покажи съпричастност
Фокусирайки се върху крайната цел и постигането на резултати, лидерите понякога губят хората от полезрение. Екипът ти обаче очаква от теб да откликваш на нуждите им, да ги разбираш и да разпознаваш емоциите им. Те имат нужда да знаят, че при наличието на проблем, могат да разчитат на подкрепата ти и на това, че ще отделиш онези толкова важни 5 минути, в които да ги изслушаш и заедно ще потърсите изход от ситуацията. Това помага за изграждането на доверие и на стабилни и устойчиви взаимоотношения в екипа.
 
  • Насърчавай креативността
Светът около нас непрекъснато се променя и ние трябва да можем да излизаме смело от приетата рамка и да се адаптираме с оригиналност. За един лидер е задължително да експериментира и да не се страхува от промени и нови решения. За да е истински успешен, обаче, е необходимо да създаде среда, в която екипа му се чувства комфортно да направи същото. Ето защо е ценно да провокирате, да искате мнението им, да ги стимулирате да мислят и търсят нестандартни и хитроумни решения, да ги подкрепите да излязат от зоната си на комфорт. И не ги съдете. Казват, че креативността е заразителна. Открийте какво прави хората ви креативни и ги „заразете“.  
 
  • Търси позитивното
„Ако не намираш слънцето, бъди слънце“. По правило, от лидера винаги ще се очаква да показва увереност, стабилност и вяра в общата кауза, дори и времената да са тежки. Той трябва да умее да контролира поведението и реакциите си, да осъзнава емоционалните си състояния и да не забравя, че отношението му към дадена проблемна ситуация влияе върху хората в екипа и изхода от нея. Затова демонстрирай оптимизъм и позитивна нагласа и научи екипа си да вижда хубавото, да извлича поуки. Хвали ги, когато заслужават, и им покажи как качествата им ще допринесат за бъдещия успех.
 
 
СЪВЕТ ОТ НАС
 
Не спирай да се развиваш. Най-важно за хората е да виждат, че имаш желание и стремеж да се развиваш като професионалист и човек. За да бъде един лидер “в час” с тенденциите и да може да води екипа си умело напред, той трябва да е готов непрекъснато да развива уменията и знанията си. Много голям пропуск е човек да мисли, че щом е стигнал дотук, няма нужда да променя подхода си и да се развива.
 
Ако се интересуваш от новости и искаш да се развиваш - ние ти предлагаме следващата стъпка. Провери кои са силните ти страни като лидер и се усъвършенствай в работата си през новата година – вземи участие в нашия общ проект с Фондация „Хестия” – „Започни годината с летящ старт”.