Блог

Не вярвай на всичко, което си мислиш. Или как да бъдеш екипен играч.

Не вярвай на всичко, което си мислиш. Или как да бъдеш екипен играч.
“Аз мога да направя неща, които ти не можеш; ти можеш да направиш неща, които аз не мога; но заедно можем да направим велики неща.” – Майка Тереза 
Толкова много се говори за работата в екип, толкова модерно и търсено качество е, че го приравняват на способността да можеш да четеш. Тя е важно условие за успех, но не е еднакво лесна за всички. На едни изглежда сякаш им е вродено да могат да извличат максимума и да разкрият потенциала си, работейки в група. Други, уви, изживяват кошмар всеки път, когато им се налага да решават проблем съвместно с колеги.
 
Ако си от втората група, а работата ти изисква постоянно съгласуване на задачите с околните, ще побързаме да те успокоим. Работата в екип е умение, което се учи, точно както да се научиш да четеш – с целенасочени усилия и ясна идея кои са нещата, които те възпрепятстват. Ето кои някои от мислите, които могат да те „спъват“. Обзалагаме се, че си си казвал поне веднъж, поне едно от следните неща:
 
 „А какво ще си помислят другите за мен?“ 
Ако ти липсва увереност в собствените способности и вяра, че идеите ти си струват, навярно си склонен да заемаш по-пасивна позиция по време на екипни сбирки. Да се притесняваш да помолиш за допълнително разяснение по даден въпрос, понеже колегите ще те помислят за глупав. Или че шефът ще те нахока, понеже имаш различно мнение от неговото. Добрата новина е, че притесненията ти рядко ще са основателни. Ти си важен за екипа с опита си, дори да имаш на моменти друго мнение. Знанията, информацията и гледната ти точка са различни от тези на останалите и затова са много ценни. Помисли само какво би станало, ако всички се притесняват да изказват мнението си, точно като теб? Нещо, което смяташ за „тъпо” може да се окаже в основата на новата ви успешна кампания. Така, че осмели се да изкажеш мнение.
 
„Не искам да засегна никого“
Водени от идеалистичната представа за екипност, хората са склонни да премълчат искреното си мнение, за да избегнат спор. В реалността, обаче, работата в екип не винаги се равнява на работа в хармония и пълно съгласие между отделните членове. За щастие. Поднесената по подходящ начин критика може да има положителен ефект върху решенията на екипа и да го направи по-продуктивен. Ако пасуваш, докато някой дава идея, която по никакъв начин няма да реши настоящия проблем, рискуваш екипа да тръгне в грешна посока. От друга страна, изразявайки критичното си мнение, предизвикваш дискусия и размисли за плюсовете и минусите на дадената идея. Така твоята „критика“ може да се окаже градивна и да повиши качеството на решенията, които екипа взима.
 
„Аз съм най-опитният в екипа и знам най-добре“
Всички имаме моменти, в които ни се струва, че нашите просветления са най-добрите. Фокусирайки се върху собствените си идеи, сме склонни да игнорираме добрите хрумвания на останалите, да не се възползваме от техните способности и таланти. Стремежът да отстояваме собственото си мнение докрай, може да се разчете като опит да се наложим, като незачитане на чуждата гледна точка, егоцентричност и високомерие. А оттам и да възпрепятства екипната работа и ефективността на взетите решения. Затова осмели се да чуеш другия. Все пак няма човек, който може да направи и знае всичко по-най-добрия начин. Неслучайно Лари Кинг е казал: “Всяка сутрин си напомням: Нищо от това, което ще кажа днес няма да ме научи на нещо ново. Така че, ако ще уча, трябва да го направя чрез слушане”.
 
„Ако искам една работа да бъде свършена, както трябва, най-добре да я свърша сам“
Границата между ефективност и микромениджмънт е тънка и лесно може да бъде прекрачена. Да проявиш критичност, да отстояваш позицията си и внимателно да следиш изпълнението на задача понякога може да е наложително и ценно. Ако през по-голямата част от времето, обаче, се съмняваш, че другите не могат да се справят със задачите, то най-вероятно ти е трудно да пуснеш контрола. Оказването на свръхконтрол потиска креативността на останалите, намалява ангажираността и желанието им да участват активно в решаването на екипните проблеми, води до напрежение между колеги и убива екипния дух. Освен това може да се тълкува като арогантно, егоистично поведение и липса на доверие. Не забравяй, че хората срещу теб са от твоя отбор, а не са противници. Вие сте екип с общи цели. 
 
Ако искаш да разбереш дали работата в екип е твоята суперсила, вземи участие в нашия общ проект с Фондация „Хестия” – „Започни годината с летящ старт”.