Блог

Тъмната страна на „лидерството“ – реални истории

Тъмната страна на „лидерството“ – реални истории
Известно е, че компаниите предпочитат да наемат самоуверени кандидати, със силен стремеж да „правят пари“. Нерядко именно служителите с „хъс“ за постигане на високи печалби, стават все по-алчни и започват да предприемат все по-рисковани действия. Под натиска на търсенето на печалба, те могат да вземат погрешни решения или дори да извършат финансови злоупотреби, за да продължават да поддържат статуса и стила си на живот. 
 
Известният Bernhard Ebbers – създател и изпълнителен директор на WorldCom така и не успява да се въздържи да не поддържа стил на живот, който далеч надхвърля неговите доходи, въпреки успеха на телекомуникационната му компания. Той закупил огромно ранчо, гори за добив на дървесина и компания за строеж на яхти, като по този начин заемите му надхвърлили 400 милиона долара. За да гарантира начина си на живот, Ebbers започнал да използва основния капитал на WorldCom като гаранция за заемите си. Всеки път когато акциите на компанията падали, Ebbers се нуждаел от повече пари в брой.
През 2005 г. той е осъден на 25 години затвор за ролята си във финансова злоупотреба в размер на 11 билиона долара и става един от символите на корпоративната корупция.
 
Хората на ръководни позиции и с висок нарцисизъм обикновено действат крайно и с размах, предприемат дръзки и екстремни решения, които привличат вниманието и водят до екстремни последици – или големи печалби или големи загуби за компанията. Причина за това е, че когато трябва да вземат решение, те винаги изхождат от нуждата да подхранят собствената си потребност от внимание и грандиозност.
 
Dennis Kozlowski – изпълнителният директор на Tyco, който през 2005 е осъден за участие във финансови измами за над 600 милиона долара, искрено е вярвал, че ще бъде запомнен като най-великият бизнесмен на света – комбинация между Jack Welch (изпълнителен директор на General Electric между 1981 и 2001, който по време на своя пост повишава цената на компанията с 4000%) и Warren Buffett (магнат, инвеститор и филантроп, четвъртият най-богат човек в света в момента). 
 
Извършилите финансови или други злоупотреби на работното място никога не възприемат себе си като престъпници. Обикновено те оправдават (рационализират) контрапродуктивното си поведение - то изглежда логично в собствените им очи. 
 
През Май 2002 г., завършващите студенти от St Anselm College в New Hampshire се събират да чуят лекцията на Dennis Kozlowski – изпълнителният директор на Tyco International.
Той казва на студентите: „Ще се изправяте пред трудни решения всеки ден. Решения, които ще тестват вашия морал. Мислете внимателно – постъпвайте така както е най-правилно, а не така както е по-лесно“. По-малко от месец по-късно Kozlowski е изправен в съда за укриване на данъци и огромни финансови злоупотреби.
По време на делото той продължавал да твърди, че съдията просто е видял пред себе си човек, който прави по 100 милиона долара годишно и си е казал „Толкова много пари – той трябва да е направил нещо нередно“.