Блог

Личностните типове накратко: Част 2

Личностните типове накратко: Част 2

В първата част на статията за личностните типове накратко ви представихме 8 личностни типа от теорията на К.Г. Юнг, Катрин Бригс и Изaбел Майерс, като се фокусирахме върху интровертните типове. За останалите 8 типа – екстравертите -  ще прочетете по-долу. Екстравертите обикновено са по-лесни за разпознаване – бързо ще ги идентифицирате в онзи колега, който пръв взима думата в среща или някак успява да говори и да пише имейл едновременно; в човека, който ви заговаря, докато чакате заедно на спирката, защото вече е прегледал фийда в социалните мрежи от последните минути и му е доскучало. За да бъде ефективна комуникацията ви с екстравертните типове също е важно да положите специални усилия, макар че вероятно половината работа вече е свършена от тяхна страна. Екстравертите имат нужда да усетят, че ентусиазмът им е споделен. По-резервираната комуникация може да се изтълкува от тяхна страна като липса на интерес или директно отхвърляне. Не се изненадвайте, ако дойдат при вас, за да обсъдите идеите им, преди да са ги избистрили напълно – те често финализират мненията и позициите си в общуването.

Ето и кратко представяне на всеки от осемте екстравертни типа:

ESTP - Приключенеца

Приятелски настроени, приспособими и ориентирани към действие. Приключенците търсят незабавни резултати. Живеят в настоящето и  понякога може да са склонни към рискован начин на живот. Нетърпеливи са да слушат дълги обяснения. Изключително лоялни са към своите приятели, но тази лоялност не се простира до спазването на правила, които биха възпрепятствали целите им. Много от тях разполагат с отлични социални умения.

ESTJ – Организатора

Практични, традиционни и организирани. Много от хората в този тип практикуват един или друг спорт и са атлетични. Не се интересуват от теории или абстрактни идеи, освен ако не видят практичното им приложение. Обикновено имат ясна представа как трябва да се случат нещата. Лоялни и трудолюбиви. Имат естествено влечение към това да са на ръководна позиция. Изключително способни са в организирането и управлението на дейности. "Добри граждани", които ценят сигурността и спокойния живот.

ESFP - Шоумена

Ориентирани към хората и обичащи забавленията, Шоумените правят живота по-колоритен и интересен за всеки около себе си. Живеят за момента и обичат новите преживявания. Не харесват теории и безличен анализ. Могат да бъдат спечелени за последователи, ако повярват в някоя кауза. Лесно ще ги разпознаете в социални ситуации – те обикновено са в центъра на вниманието. Осланят се на здравия си разум и практическите си умения.

ESFJ – Медиатора

Топли, сърдечни, популярни и съвестни. Обикновено поставят нуждите на другите над своите собствени. Имат силно усещане за отговорност и дълг. Ценят традициите и сигурността. Ако повярват в някого, ще го следват неотклонно. Много от Медиаторите имат нужда от признанието на околните, за да се чувстват добре. С готовност демонстрират благодарност и искрено удоволствие от постиженията на другите. Незаменими са в ситуации, където трябва да се решава междуличностен проблем.

ENFP - Активиста

Ентусиазирани, идеалистични и креативни. Могат да се занимават с почти всичко, което ги интересува. Притежават изключителни социални умения. Подреждат живота си в съответствие с вътрешните си ценности. Вълнуват се от нови идеи, но понякога може да недоогледат детайлите. Активистите са отворени и гъвкави, с широк кръг от интереси и разнообразни способности.

ENFJ - Гуруто

Популярни и чувствителни, способни да увличат другите по своите идеи с фините си социални умения. Ориентирани навън, истински внимателни към това как другите мислят и как се чувстват. Повечето хора от този тип искрено страдат, ако трябва да прекарат повече време сами. Виждат всичко от човешката перспектива и не харесват безличния анализ. Много ефективни в управлението на проблеми, свързани с хората, и в провеждането на групови дискусии. За тях няма нищо по-смислено от това да подкрепяш хората по техния път към развитие.

ENTP - Философа

Креативни, изобретателни и схватливи. Много от Философите имат широки интереси и познания. Изпитват удоволствие от споровете и често ще ги видите да се впускат в разпалени дебати. Вълнуват се много от нови идеи и проекти, но може да пренебрегнат по-рутинните аспекти на живота. Обикновено открити и настойчиви, те се наслаждават на компанията на другите. Могат да вникнат дори в много сложни концепции, както и с изострената си логика да открият решения на комплексни проблеми.

ENTJ - Водача

Уверени и настойчиви, те се стремят да са първи във всяко поприще. Притежават изключителна способност да разбират сложни организационни проблеми и да създават стабилни решения. Интелигентни и информирани, обикновено са отлични оратори и мотиватори. Ценят знанията и компетентността и обикновено имат малко търпение към неефективността или дезорганизацията.

Много хора смятат, че за да функционира гладко един екип е нужно по-скоро личностно сходство -  например да се състои от хора от един и същи или близки личностни типове. Това не е непременно така. Факт е, че големите междуличностни различия могат да породят конфликти, но пък така работните проблеми се разглеждат от диаметрални перспективи и могат да се обхванат и разрешат повече аспекти. Например един ENTP и един ISFJ навярно няма да  станат лесно близки приятели, защото твърде различни неща са важни за тях. Но пък на работното място тези два противоположни типа биха могли да постигнат синергичен тандем, в който ENTP формулира визия и общ план, търси най-логичният път напред и реагира гъвкаво на всяко предизвикателство, а ISFJ доизпипва детайлите, следи за прецизността и съблюдава потребностите на хората. За да се реализира този сценарий обаче, е нужно да се създаде култура на толерантност и да се насърчи разбирането на чуждата позиция. В тази посока е особено полезно членовете на екипа да знаят и да се съобразяват с личностните типове на колегите си в съвместното общуване.

Ако искате да приложите TYPE Explorer във Вашата компания за изграждане на екипи или интервенция при конфликти в екипа, свържете се с нас!