Блог

Какво представлява процесът по стандартизация на един психометричен тест?

Какво представлява процесът по стандартизация на един психометричен тест?

Много често говорим за стандартизирани въпросници. Но какво всъщност означава един тест да е адаптиран и да има необходимите норми за страната? Защо тази стъпка е толкова важна за използването на един професионален тест?

В настоящата статия, ще разкажем какво представлява процесът на стандартизация и защо се нуждаем от вашето съдействие, когато адаптираме или създаваме нов въпросник за страната.
 

Всеки има опит с тестовете, но знае ли какво стои зад тях?

Замисляли ли сте се каква е разликата, между един психометричен личностен въпросник, като NEO-PI-3 например и някой електронен тест, който обещава да разкрие всичко за личността на човек, при това безплатно? Къде е уловката? Отговорът се крие в стандартизацията! Цял екип от експерти, с опит и познания, седи зад създаването на всеки професионален тест, което само по себе си е гаранция за качествен продукт. Той дава не просто едно повърхностно описание на попълващия, изградено на хипотези и догадки,  а  детайлен и реален резултат за личността, придружен с препоръки и решения, които да помогнат в бъдещото развитие на човека. Повече за най-важните характеристики на един психологически тест, може да прочетете ТУК


 

 

От къде идват професионалните тестове?

Повечето професионални тестове, с които работят психолозите и техни колеги, в сферата на човешките ресурси, идват от чужбина. Има специални издателства, които се занимават само с разработване на тестове в различни сфери, като: клинична психология, HR, детска психология, спортна психология и др.

Нашият партньор, Hogrefe Verlag например, е най-голямото европейско издателство на тестове и литература по психология. То работи с най-големите университети в Европа и е издало редица тестове, които в последствие биват адаптирани по целия свят. Задачата на компании като Прометрикс, е да стандартизират и адаптират тези тестове към спецификата и културните особености на съответната страната. По този начин се получава съпоставимост между оригиналната и българската версия на теста, а резултатите са максимално точни и обективни. 
 

Какви са стъпките на процеса Стандартизация?

1. При адаптацията се започва с професионален превод на оригиналния въпросник и неговото ръководство – преводът трябва да бъде максимално близък до оригинала, като е необходимо да се съобразят културните особености.

2. Събиране на данни за стандартизирана извадка – на този етап се подбират участниците в стандартизацията. Нормативната извадка трябва да отговаря на структурата на населението. Чрез нея се събира информация за различни параметри, като: пол, професия, образование, опит в сферата и др. Има въпросници, които трябва да се попълват под наблюдението на квалифициран специалист, има и други, които могат да бъдат попълвани онлайн. Това е етапът, в който ви каним да участвате, когато работим върху нов тест.

3. Обработката на данни е следващата стъпка – тук идва моментът, в който събраната информация се обработва от професионалисти психометрици, посредством различни програми и методи. Етичните принципи изискват резултатите да се анонимизират, за да се запазят личните данни на участниците. След обработката и извеждането на данните, участниците могат да получат информация за представянето си, под формата на доклад с резултати. Ако участникът е част от фирмено оценяване, то резултатът му се представя само на HR-специалиста, който е пожелал да включи своя екип в проекта. Всички индивидуални резултати са конфиденциална информация и не могат да се разпространяват без изрично дадено съгласие.

4. След като тестът и данните са събрани и обработени, следва изпращането им към компанията, която е създала и продала тестът. Тя от своя страна преглежда и потвърждава автентичността на тези данни и дава разрешението си да се използва адаптираната версия на въпросника.
 

След това тестът се публикува и е готов за употреба.

 

Как да разберете дали един тест е стандартизиран?

Всеки професионален тест, независимо дали е адаптиран или създаден в страната, трябва да бъде записан в Регистъра на психологическите тестове. Актуална информация може да следите в сайта на Националния тестов комитет към Дружеството на психолозите в България.

Освен това, в описанието на български на всеки тест, трябва да има информация за авторите на оригинала и на адаптацията – например, в теста ни за мотивация АМI, е изрично посочено, че издател е Hogrefe, а адаптацията е дело на Прометрикс. Тестът Integrity Check пък е специално създаден от Прометрикс и това също е посочено в описанието му. В каталога ни с тестове можете да намерите такава информация за всеки използван от нас въпросник.

 

Кой може да участва в Стандартизацията?

Всеки, който прояви интерес!

Може да се включите в процеса индивидуално или като част от екипа на дадена фирма. Няма ограничения!

Няма значение дали имате опит в сферата или просто сте любопитни за резултатите си. Бихме могли да модифицираме малко известната фраза на Мечо Пух: „Колкото повече участници, толкова повече събрани данни“!

Ако процесът ви звучи интересен и желаете да участвате в следващи наши адаптации – може да се запишете ТУК и да се възползвате от бонусите, които ще ви подготвим!

Автор: Камелия Теллалова